Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları Mehmet Sakınç, Orhan Küçüker İş Bankası Kültür Yayınları
Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları Mehmet Sakınç, Orhan Küçüker İş Bankası Kültür Yayınları
Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları Mehmet Sakınç, Orhan Küçüker İş Bankası Kültür Yayınları

Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları Mehmet Sakınç, Orhan Küçüker İş Bankası Kültür Yayınları (9786254291197)

Fiyat : ₺128,00

Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları Mehmet Sakınç, Orhan Küçüker İş Bankası Kültür Yayınları

Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları

Türkiye’nin Doğa Bilimleri Tarihinden İnsanlar, Mekânlar ve Anılar

Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları

Çekiç, Mercek ve Yelkovankuşları ’nda Sabuncuoğlu Şerefeddin’in meşhur tiryakından Darüşşifaların botanikçileri Saydalân ve Aşşâblar’a, Arslanhaneler’den Bursa korvetinin mühendisi Faik Bey’in pantanal kedisine, Çırağan Sarayı’nın Londra’da unutulan limonluğundan bankacı Pierre-JulienRene du Parquet’nin Eyüp’te Mısır akbabası avına, Mehmet Tahir Münif Paşa’nın doldurulmuş ayısından Namık Kemal’in baykuşlarına, Hamamizade İhsan Bey’in Hamsinamesi ’nden Sait Faik Abasıyanık’ın dülgerbalığına, Karl Eduard Hammerschmidt’in trilobitlerinden Walther Penck ve Hamit Nafiz Pamir’in Darülfünûn’da ilk jeoloji ve paleontoloji derslerine, Reichstag yangınından 1933 Üniversite Reformu’na, Süleymaniye Biyoloji ve Yüksek Ziraat enstitülerinden Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü’ne Türkiye’de botanik, zooloji, jeoloji ve paleontolojinin tarihsel gelişimi, insanlar, mekânlar ve anılar penceresinden anlatılıyor. Kitaptaki Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi bilim insanlarının ortak noktasının “sistematik yaratıcı düşünme” olduğu görülüyor. Öğreticiler olarak adlandırılabilecek bu insanlar, doğada meydana gelen olayları merak etme ve sorgulama niteliklerini taşıyor. Öğreticiler –muallim, müderris, öğretmen ve üniversite öğretim elemanı– için “doğru bilgi” ön plandadır ve doğa bilimleri eğitimi ve öğretiminde “yenilenme ve yaratıcılık” temel hedefleri arasındadır. Başta Kıta Avrupası olmak üzere dünya üzerindeki doğa tarihi müzeleri ile hayvanat ve botanik bahçelerindeki izlenimlerini, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi okuryazar kitlesi ve öğrencilerine seyahat notlarıyla aktaran elçi, aydın, yazar ve gazeteciler de unutulmuyor. Jeoloji ve paleontolojinin Çekiç’i, botanik ve zoolojinin Mercek ’i, doğa bilimcilerin Yelkovankuşları ile tarihte bir bilimsel yolculuk sizleri bekliyor…

Prof. Dr. Mehmet Sakınç İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji ve Jeoloji bölümlerini bitirdi. Doktorasını paleontoloji konusunda yaptıktan sonra öğretim üyesi olduğu İTÜ’den 2013 yılında emekli oldu. Marmara Denizi Bentik Foraminiferleri, Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın yayınladığı 50 Soruda Yer’in Evrimi ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan İstanbul Saint Joseph Lisesi Tarihi Bitki Koleksiyonu isimli iki ciltlik eserleri bulunmaktadır.
Prof. Dr. Orhan Küçüker İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik/Zooloji Bölümü’nden mezun oldu. 2018 yılında Botanik Anabilim Dalı’ndan emekliye ayrıldı. Tıbbi Biyologlar İçin Botanik Ders Kitabı, Bitki Morfolojisi: Sporlu ve Tohumlu Bitkilerin Evrimi ile Temel Morfolojik Konular, Biyoloji Tarihi, İstanbul Üniversitesi Biyolojik Bellek Koleksiyonları (Cilt I: Botanik ve Cilt 2: Zooloji) isimli eserleri vardır. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir


cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR